Karin Andersson Jedholt är matsvinnskocken bakom maten på våra kommande evenemang. När vi bjuder in till medlemsdag 7 maj och klimatkonferens 22 maj, är det hon som står för maten – och det är mat som gör skillnad. Med en bakgrund från restauranger världen över och ett brinnande engagemang för att minska matsvinn, lagar hon mat som både smakar fantastiskt och gör gott. Här delar hon med sig om sin resa, sitt arbete och vad vi kan förvänta oss på de två evenemangen i maj.

Vem är du?
Jag heter Karin Andersson Jedholt, är 45 år och uppvuxen i Göteborg. Jag har jobbat som kock sedan jag var 18 och har arbetat på restauranger runt om i världen – bland annat i New York. Där skapade jag i princip min egen utbildning genom att jobba på olika ställen och samla inspiration. De ligger steget före, både i hur de jobbar och hur restaurangerna är designade. Jag har också drivit restaurang i en liten by i Brasilien, på ett kite surfing-ställe. Tanken var att leva lite mañana-liv i flipflops, men det blev väldigt mycket jobb ändå!
Hur ser du på mat i dag?
Jag har varit i restaurangbranschen länge och vet hur det funkar – fokus på häftiga, snygga rätter. Men idag är jag mycket mer intresserad av själva råvaran. Jag vill ta hand om det som annars skulle gå till spillo. Min mamma och mormor var likadana – de syltade, saftade, frös in och såg till att inget gick till spillo. Jag har en längtan tillbaka till det sättet att leva.
Hur kom du in på det här med matsvinn?
För tre år sedan pratade jag med en kompis som driver några ställen i Varberg, och vi började titta på matsvinn – bland annat på Coop. Det är helt galet hur mycket som slängs, framför allt grönsaker. I dag jobbar jag som matsvinnsexpert hos Coop – de kallar mig ”Matsvinnskarin”. Jag jobbar bakom kulisserna och undersöka varför saker slängs. Som ett nät med apelsiner där en är möglig – varför kasta allt?
Vilka lösningar har du varit med och skapat?
Ofta handlar det om att ta sig tid att göra något. Jag klev in och började göra saker, som att packa om saker för att sälja. Vi har till exempel tagit fram frukt- och grönt-påsar som säljs billigare. Gårdagens bröd packas om och säljs. Baguetter blir ströbröd, bananer blir banankaka och äpplen blir äpplemos. På våra fyra Coop-butiker säljer vi numera också mat som passerat bäst-före-datum, det är inte så vanligt än. Och vi skickar också mat till Frälsningsarmén och Pingstkyrkan två gånger i veckan. Det handlar om att se möjligheter och få saker att fungera.
Berätta om Garageriet!
Det är mitt drömprojekt – ett eget ställe där jag kan ta emot råvaror som annars skulle slängas och laga mat till både privatpersoner och företag. Det går inte alltid att använda matsvinn till allt, men då gör jag rätterna så hållbara som möjligt med fokus på grönsaker och svenska råvaror. Man får vara flexibel och jag kan inte alltid säga exakt vad det blir i förväg när något är planerat, men jag lovar att det blir gott.
Har du fått någon uppmärksamhet för det du gör?
Ja, Hallands Nyheter har lyft mitt arbete på Coop. Jag har ingen hemsida för Garageriet än, men jag finns på Instagram och Facebook, och jag föreläser också. Jag vill att det ska bli en självklarhet att inte slänga mat. Den där halva ostmackan som ditt barn inte vill ha? Släng den inte – lägg den i kylen! Det halvätna äpplet? Ner i en smoothie! Jag vill att normen ska förändras så att det blir konstigt att slänga mat.
Vad är du mest stolt över?
Min arbetsmoral och min glädje i att ta hand om saker. Jag är också väldigt stolt över restaurangen i Brasilien – där lärde jag mig att verkligen ta till vara på allt. Resterna sorterades och gick till höns och får. Det var inget man pratade om – det bara var så. Jag trivdes otroligt bra i det.
Vad kan vi förvänta oss på EMC:s medlemsdag och klimatkonferens?
Riktigt god mat med höga smaker – och så hållbar som möjligt. Även när det gäller förpackningar och engångsartiklar. Det ska kännas bra i både mage och hjärta.
Välkommen att smaka på framtiden!
EMC:s medlemsdag – 7 maj Anmäl dig här
Klimatkonferensen – 22 maj Anmäl dig här
Comments